top of page

Wat is coaching eigenlijk?

Coaching is het combineren van persoonlijke, professionele en zakelijke ontwikkeling, zodat je een diepgaand inzicht krijgt in jezelf en in je werksituatie.


Voor mij is coaching allereerst het creëren van een veilige ruimte (in tijd, ruimte en gezelschap), waarin jij als client op zoek kan naar de antwoorden in jezelf en kan luisteren naar je kleine stemmetjes, intuïtie en antwoorden, die je anders door de waan van de dag niet hoort (zodat je aardig de richting kwijt kan zijn).


Coaching gaat over de ruimte waarin je jouw gedragspatronen kan ontdekken en op een praktische manier positief kan veranderen


Om die veilige ruimte te creëren heb ik een positieve, toekomstgerichte houding en gebruik ik interactieve instrumenten om bewuste en onbewuste gedragspatronen in kaart te brengen en daar veranderingen in aan te brengen.


Houding

Mijn houding is open, onderzoekend en niet-veroordelend. Vanuit het uitgangspunt dat 'alle gedrag informatie is', zoek ik naar naar jouw intenties, waarden en drijfveren van waaruit je gehandeld hebt of wilt handelen. Zo kom je altijd dichter bij jezelf en bij je kracht, je waarden en je effectieve gedrag. Mijn insteek is dus altijd positief: je leert bij en niet af. Ik veroordeel niet, weet het niet beter en zeg niet wat je moet doen (alhoewel ik ook wel eens een tip geef).


Belemmerende gedragspatronen en oplossingen daarvoor

In je leven heb je een set gedragspatronen en kwaliteiten ontwikkeld waarmee je een rol in het leven en een positie in de maatschappij hebt gecreëerd. Soms sla je in je kwaliteiten door en beland je in een valkuil: 'aardig' zijn wordt dan 'pleasen' of 'over je heen laten lopen'. 'Daadkrachtig' en 'enthousiast' wordt 'dominant' en 'drammerig'.


Waardoor beland je in je valkuil? Omdat je niet met jouw allergie geïdentificeerd wilt worden: dus als 'aardig' persoon wil je niet 'bot', 'hard' en 'asociaal' zijn. En een 'daadkrachtig' iemand is natuurlijk geen 'watje die afwacht'. Terwijl er in die allergie de zaadjes liggen van effectiever gedrag: aardig zijn én uitkomen voor uw eigen mening en grenzen aangeven bijvoorbeeld: dus op een aardige manier voor jezelf staan. En als 'daadkrachtige' even 'kijken en wachten' kan heel effectief zijn; dan ben je niet direct een 'watje'. In de blog over Schaduwwerk ga ik daar verder op in.

Gecombineerd met je kernkwaliteiten vergroot je met je uitdaging je effectiviteit: in wezen ben je aardig, maar als het nodig is kan je grenzen stellen en je mening duidelijk aangeven.


Je krijgt met coaching inzicht in belemmerende patronen, in je drijfveren en in de dynamiek van het onbewuste systeem binnen jezelf.


Daar waar gewenst leggen we vanuit jouzelf de verbinding met je organisatie, hoe die interactie is en wat er 'onder water' allemaal gebeurt.


Coaching gaat over nog veel meer, maar vooral over jouw vragen, behoeften en doelen. Lees verder op deze website of, sneller, bel met mij op 06 54 33 43 42 en stel me je vragen. Met een goed gesprek kom je zeker verder.


Comentarios


bottom of page