top of page

Schaduwwerk, je verborgen goudklompjes


In jezelf liggen delen verscholen die je ooit afgewezen of onderdrukt hebt; omdat je je schaamde, omdat die thuis/school/omgeving niet geaccepteerd werden, omdat het niet aan de norm voldeed. Het gaat om dromen, ambities, verlangens, karaktereigenschappen, angsten, trauma's, schuldgevoelens enzovoorts. Iedereen heeft een schaduw, je kan het niet niet hebben. De ontwikkeling ervan begint al als kind, als jij uit de reactie van je moeder of vader concludeert dat een bepaald gedrag niet 'goed' is. Onbewust, als kleine peuter heb je daar nog geen bewustzijn op en geen woorden voor, stop je dat afgekeurde gedrag weg, onder in de kelder van je persoonlijkheid. Op die manier splitsen we een deel van onszelf af. Of we vergeten bepaalde eigenschappen en laten die verstoffen op onze psychische rommelzolder.


Onze potentie is veel groter dan we denken, we hebben letterlijk meer in huis dan wat we nu van onszelf zien.

En dat wil er ook uit komen, geleefd worden. Die Schaduw wil geïntegreerd worden. De verscholen en verdrukte eigenschappen complementeren ons als we ze succesvol weten te integreren; we worden er heler en completer van. En zakelijk gezien worden we evenwichtiger, gebalanceerde, emotioneel volwassener en effectiever. We zien de psychische diepte en pijn (verdringing kan ook pijn doen, kan schuld en schaamte oproepen) in onszelf, en weten dat we daarmee niet alleen zijn. Iedereen heeft het, dus laten we het er dan maar over hebben. Anders verval je in projectie: dat wat je in jezelf niet kan of durft te zien, zie je in de ander, en dat ga je de ander verwijten. Terwijl het eigenlijk ook in jezelf zit. Je kan de ander alleen iets verwijten, als het in jezelf zit.


Dat is Schaduwwerk, bewust worden van je onbewuste delen, die anders de macht van je overnemen en je gaan belemmeren.

Het goede nieuws van pijn is: levenspijn ontstaat omdat jij delen van jezelf niet geïntegreerd hebt, levenspijn is een oproep op zoek te gaan naar de andere delen in jezelf. Het leven wil dat jij heel en compleet wordt. Ik kan je daarbij helpen, bel me op 06 54 33 43 42.

Comments


bottom of page