E-moties herstellen de balans tussen zijn en doen, hoe maak je ze nuttig? Stap 2 van het VEDA-model.


Emoties zijn er in alle soorten en maten, met als kern: zij helpen ons ons leven vorm te geven. E-moties zijn energie in beweging en zijn reacties op innerlijke of externe omstandigheden die ons in beweging zetten of ons juist afhouden van actie.


De metafoor van de ijsberg helpt om emoties een plek in ons leven te geven:

  • boven water, in de realiteit, vinden gebeurtenissen plaats

  • onder water bevinden zich onze motivatie, plezier, dromen, zorgen, angst, ambitie, verdriet enzovoorts, alles wat ons mens maakt. Met helemaal onderop, onze waarden. Onze waarden zijn de bron, de energiecentra, en het kompas van ons gedrag.

  • Komen door omstandigheden, waarden in de knel, of worden ze juist geleefd, dan voelen we ons of negatief of positief.

Emoties zijn op die manier gezien richtingaanwijzers naar onze dieperliggende waarden, het zijn onze boodschappers waar het ons echt omgaat. Omdat emoties ons kunnen overspoelen, is het handig ze een plek te geven, zodat we er meer grip op krijgen:

Een ezelsbruggetje om je emoties beter te herkennen en te erkennen zijn de 4 B's:

  • Boos

  • Bang

  • Blij

  • Bedroefd

 

Emoties zijn het cement in relaties en in teamvorming, hoe zit dat? Neem nog een keer de metafoor van de ijsberg: boven water ons dagelijks leven, met ons werk, eten, boodschappen, sport, ontspannen, huis, tuin, auto, financiën, kinderen, vrienden enzovoorts. Daar zijn we de hele dag druk mee. Onder water bevinden zich onze waarden en alle afgeleiden daarvan, zoals hierboven beschreven.

Stel jezelf en de ander voor als twee ijsbergen, waar raken die dan elkaar?


Precies, onder water! Maar waar zijn we de hele dag mee bezig? Met de zaken boven water. En dan kan het mislopen, we voelen ons door de ander niet gezien en gehoord in onze diepere behoeften, waarden en verlangens.


Want die ander is alleen maar bezig met werk/auto/sport/huis/... vul maar in. Of jij bent daar alleen maar mee bezig.

En dan gaan de emoties aan de slag om de balans tussen wie we zijn en wat we doen, te herstellen.

We noemen ons soort een human being, maar we zijn vaak een human doing. Hoe mooi en waardevol zijn emoties dan eigenlijk niet om de balans te herstellen?!


Die balans geldt voor alle relaties, liefdes-, werk- en familie- en vriendenrelaties, met als grootste doel balans waarin iedereen zichzelf kan zijn. Conflicten zijn dan ook niets anders dan een poging de balans tussen zijn en doen te herstellen.


E-moties zijn energie in beweging, hoe kan je er dan zo goed mogelijk benutten? De valkuil is dat we in de negatieve emoties blijven hangen, die daardoor worden versterkt.

  1. Normaliseer emoties Maak een onderscheid tussen passende en 'doorgeslagen' emoties. Ben je verdrietig om een tegenslag of baal je na een afwijzing van een andere baan? Hele normale menselijke emoties. De intensiteit van de emoties hangt samen met de impact van de gebeurtenis op jou. Ben je weken van slag, word je depressief of ontsteek je in razernij ? Dan zijn de emoties niet meer passend