Elk gedrag is informatie, ook negatief gedrag

Soms is het om te huilen, dat gedrag van anderen, en we kunnen er flink geïrriteerd door raken. Maar de ander veroordelen belemmert ons zicht op wat er echt speelt: als we de spreekwoordelijke ui afpellen, wat komen we dan bij de ander (en bij onszelf) tegen?


Door elk negatief gedrag te zien als informatie komen we bij de positieve intentie van de ander. Denk even mee: Als iemand dominant is, wat wil ie dan eigenlijk? Of als iemand vaag is?

Dominant

Maakt zich zorgen om zaken die ie zo graag wil bereiken, dat hij zijn mening doordrukt

Vaag

​Heeft niet zo'n idee over een onderwerp of weet het nog niet en wil zijn opties openhouden

Afkraken/kritisch

Is voorzichtig en wil risico's mijden

Egoistisch

Stelt zijn eigen belang voor dat van een ander, omdat hij bang is anders in zijn eigen behoeften geschaad te worden of omdat zijn behoeften anders niet gezien worden

Negeren

Gaat vooral zijn eigen gang

Klagen

Aandacht krijgen en/of gesteund worden

.....

....

.....

Dit zijn maar een paar voorbeelden, de lijst is eindeloos, en in de tweede kolom kunnen hele andere intenties staan. Maar het gaat om het voorbeeld, het idee dat de ander baat heeft bij zijn gedrag, wat jij als negatief ervaart. Het kan erg helpen, door op deze manier te kijken, uit het oordeel te komen of te blijven en zo een realistische en effectieve band op te bouwen.


Overigens wil ik negatief gedrag hier niet mee goed praten, sommig gedrag blijft afkeurenswaardig, maar door er anders naar te kijken kan je op een andere, niet veroordelende manier in gesprek komen en misschien zo de situatie ten goede keren.


Uiteindelijk gaat het erom dat de persoon in kwestie zijn intenties/behoeften dusdanig invult, dat de ander(en) daar zo min mogelijk last van hebben. We kunnen de kolommen dan aanvullen. Vul zelf de laatste twee rijen in.