top of page

Stilstaan om vooruit te komen: Houd de zaag scherp!

Hoe gaat het nu eigenlijk echt met u? En met uw collega's en met uw organisatie/team?

Veel leidinggevenden worden geleefd door de waan van de dag, waardoor ze het overzicht kwijt raken, vervallen in operationeel micro-management en de hogere doelen van de organisatie uit het oog verliezen. Hoe zit dat met u? Weet u nog waarvoor u het allemaal doet? En wat uw medewerkers drijft en wat hen bezighoudt?


Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet werkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. ‘Ik moet deze boom vandaag nog omzagen!’, hijgt de houthakker. De man zegt: ‘Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.’ ‘Nee’, antwoordt de houthakker ‘Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen, het is al bijna donker, die boom moet voor vanavond nog om!’

Stephen Covey heeft er in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, de zevende eigenschap van gemaakt: houd de zaag scherp. Neem regelmatig de tijd om stil te staan bij wat u doet en hoe het gaat: 'Sta stil om sneller vooruit te komen.'


Een zojuist gepromoveerde vestigingsdirecteur van een groot bouwbedrijf nam contact op met de vraag: "Ik ben nu wel directeur, maar wil ik dat wel echt en wat verwachten ze nu eigenlijk van me? En hoe moet ik omgaan met het hoofdkantoor?" Voortgekomen uit de organisatie zelf vond hij het lastig zijn rol en positie in te nemen en echt de leiding te nemen. In een aantal sessies hebben wij de formele verwachtingen, maar vooral ook de informele en relationele verwachtingen besproken en zijn persoonlijkheidsprofiel en kwaliteiten (en uitdagingen natuurlijk). Door de coaching is hij veel beter zichzelf als directeur gaan zien, realiseert hij zich dat medewerkers die 'vader-rol' soms ook echt nodig hebben en kan hij zijn vestiging beter coachen naar een taakvolwassen team.


De vragen en verhalen van cliënten zijn legio:

  • hoe leer ik mezelf beter kennen?

  • hoe kom ik over op anderen?

  • wat zijn mijn kwaliteiten en uitdagingen?

  • wat is mijn persoonlijkheidsprofiel?

  • hoe overwin ik mijn angsten of juist, hoe schakel ik een tandje terug om ruimte te geven aan anderen?

  • hoe geef ik leiding zonder de boel over te nemen maar wel in controle te blijven?

  • hoe neem ik de organisatie mee in mijn verhaal (en wat is mijn verhaal nou eigenlijk?) en hoe beïnvloed ik collega's zonder te dominant te zijn?

  • waarom doe ik wat ik doe en hoe kan ik dat veranderen? Hoe word ik een verbeterde versie van mezelf?


Houd de zaag scherp vragenlijst
.pdf
Download PDF • 115KB

Comments


bottom of page