top of page

En-En denken

Zonder dat we in de gaten hebben denken en handelen we vaak vanuit een Fixed Mindset, 'Ja maar'. "Ja maar, dat kan ik niet, mag ik niet, wil ik niet, durf ik niet, hoort niet" enzovoorts, de lijst is eindeloos lang. We zijn als mens zo succesvol omdat we goed risico's kunnen vermijden en vooruit kunnen denken. Maar soms zit ons dat in de weg en moeten we een ander deel van onze hersenen gebruiken: die van de verbeeldingskracht en het zien en benutten van mogelijkheden.


'En-en' denken gaat dan niet alleen over En-En, maar ook over En de mogelijkheden zien En de risico's zien.


De energie gaat weer stromen door de Growth Mindset:

  • En we nemen de belangrijkste aspecten van ons eigen verhaal mee En de belangrijkste aspecten van het verhaal van de ander

  • En je krijgt problemen met of op je werk En je oefent je uitdagingen

  • En je vindt het lastig feedback te krijgen En je vraagt door om ervan te leren

  • En je vindt het lastig feedback te geven En je wilt echt contact met de ander maken over wat er gebeurt

  • En je wilt opgeven omdat het niet lukt En je probeert het nog één keer

  • ...De theorie over de Growth Mindset komt voort uit de Positieve Psychologie, een stroming die eind vorige eeuw ontstaan is vanuit de idee dat er veel meer dingen goed gaan dan slecht of verkeerd gaan. De vraag is dan of er dan ook niet vooral gekeken moet worden naar wat wel werkt en wat de drijfveren daarachter zijn.


Positieve Psychologie is niet recht praten wat krom is, maar onderzoeken naar wat wel werkt of zou kunnen werken en waarom, welke waarden en drijfveren achter zitten. Je zal tijdens onze coachingssessies merken dat we telkens weer vragen naar wat je wel wilt, wat je waarden zijn en wat wel voor je werkt of zou werken. En dat geeft lucht!

Comentários


bottom of page