top of page

ABC van geluk


Het begrip 'Geluk' zou eigenlijk een werkwoord moeten zijn, want alhoewel het woord 'een staat van zijn' suggereert, is het vergankelijk en glipt het tussen je vingers door. Dus als Geluk een verlangen uitdrukt wat we willen bereiken, wat willen we dan eigenlijk bereiken? Dat is het ABC van Geluk:

  • Autonomie: het bereiken van een zelfstandigheid op fysiek, mentaal, psychologisch en spiritueel niveau. Daartoe word je in relaties telkens weer uitgedaagd, je eigen positie en rol te bepalen. Stephen Covey beschrijft het mooi in zijn Zeven eigenschappen van effectief leiderschap: van 'afhankelijkheid' naar 'onafhankelijkheid' naar 'wederzijdse afhankelijkheid', want in de relatie met de ander vind je pas echt je autonomie.

  • Betrokkenheid: We zijn samen, je bent nooit alleen. Geluk vind je in het samenzijn met de ander, wanneer je de ander echt ontmoet, en daarmee ook jezelf ontmoet, omdat je dan jezelf kan zijn. In het contact met de ander kom je bij jezelf: 'Samen jezelf zijn.'

  • Competentie: In het slagen van iets kan je veel voldoening vinden. Het overwinnen van uitdagingen, het oefenen en trainen, het uitproberen, je grenzen verleggen, het volhouden, en dan het slagen. In het woord 'Geluk' zit niet voor niets 'Lukken'.


Comments


bottom of page