top of page

di 09 nov

|

Vollenhove

Lezing Psychologie van leiderschap

Wat is de verborgen dynamiek achter leiderschap? Welke zichtbare maar vooral ook onzichtbare krachten en oer-psychologische processen hebben positieve of negatieve invloed?

Helaas, de registratie is gesloten
Zie onze andere evenementen
Lezing Psychologie van leiderschap
Lezing Psychologie van leiderschap

Tijd en locatie

09 nov 2021, 19:30 – 22:00

Vollenhove, Oppen Swolle 7, 8325 PE Vollenhove, Nederland

Gasten

Over het evenement

Als maar 10% van uw leiderschap zichtbaar is, waar heeft dan die 90% invloed op en op wat voor manier?

Zo oud en natuurlijk als leiderschap is, zo moeilijk is het te vatten. De onvoorspelbaarheid van de psychische dynamiek in de leider zelf en in die van zijn groep, maken leiderschap tot een hachelijke zaak. Toch kunnen we niet zonder, zonder leiderschap is een groep stuurloos.

We bekijken en bespreken leiderschap vanuit vijf gezichtspunten:

  1. Als leiderschap en volgerschap zo oud is als de mens zelf, wat kunnen we daarvan leren? Mark van Vught en Anjana Ahuja doen hier al jarenlang onderzoek naar. Met hun inzichten zetten we leiderschap in een (oer)historisch en vooral ook praktisch perspectief, want als leiderschap in de oertijd nodig was om te overleven, hoe zit dat dan nu?
  2. De eerste leider(s) die je in leven ontmoet zijn je ouders. Jouw afhankelijkheid en emotionele reacties op hun ouderschap zijn van blijvende invloed op hoe je nu reageert; als leider of als volger. Het basismodel Ouder-Volwassene-Kind geeft een prachtig inzicht in hoe (werk)relaties vruchtbaar en bevredigend kunnen zijn, of juist hoe ze verhoudingen belemmeren en frustreren
  3. Iedere leider is ook een mens, iedere volger ook. Onder in de ijsberg gebeurt er veel tussen leider en volger. Daniel Goleman noemt Sociale en Emotionele Intelligentie (zie  de blog hierover) van doorslaggevend belang voor een succesvolle zakelijke samenwerking. Hoe ziet dat er concreet uit, wat voor competenties komen daarbij kijken?
  4. Leiderschap en management bestrijken in het model Integratief Leiderschap (voor de handout met meer informatie klik hier) de zakelijke kant en de persoonlijke/professionele kant. Beide kanten hebben aandacht en ontwikkeling nodig. In het model van Situationeel Leiderschap wordt de zakelijke kant heel mooi gecombineerd met de persoonlijke/professionele kant. Dat model is ook heel mooi te gebruiken voor teamontwikkeling.
  5. Last but not least, de dieptepsychologie achter leiderschap. Wat gebeurt er onbewust tussen leider en volger? Eigen persoonlijke levensthema's worden door het openlijke karakter van leiderschap uitvergroot, zowel bij leider als bij volger. Als onderlinge reacties door spanningen buitenproportioneel zijn, kan je al snel spreken van 'projectie' en 'overdracht': eigen onverwerkte Kind-pijn wordt in het heden onbewust herhaald en richt, vanwege de sterke psychisiche dynamiek, makkelijk schade aan in relaties. Tot op het psycho-pathologische af.

De lezing van ongeveer een uur is een opstap naar een gedachtewisseling en uitwisseling van ervaringen hoe met verschillende leiderschapssituaties om te gaan. Als directeur/leidinggevende heb je daar een bepalende en verantwoordelijke rol in.

Als opwarmer voor de avond wijs ik u graag op het artikel van mij over een bekende leider, Donald Trump. U vindt het in deze blog.

Om Veda Consultancy meer naamsbekendheid in de regio te geven is deze lezing vrij toegankelijk, met het vriendelijke verzoek uw relaties erop te attenderen.

Ik zie u graag op De Oldenhof.

Planning


  • 2 uur 30 minuten

    Lezing Psychologie van Leiderschap

    Oppen Swolle 7 Vollenhove

Deel dit evenement

bottom of page